Dzisiaj mam coś ekstra!
Sałatkę z pieczonych batatów - słodkich i rozpadających się pod widelcem. Do tego chrupiące orzechy włoskie, wyrazisty szczypiorek i natka pietruszki. Ja jestem zachwycona smakiem i prostotą wykonania. Bataty można upiec wieczorem i zabrać ze sobą sałatkę do pracy. Możecie też podać je na ciepło, jako dodatek do obiadu.
Koniecznie zapiszcie sobie przepis, żeby nie umknął - warto.
- 1 batat
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy cytrynowej (lub normalna oliwa i 1 łyżeczka soku z cytryny)
Przygotowanie:
Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę do pieczenia lub no naczynia żaroodpornego. Skrop olejem, posyp solą. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na 25-30 minut. Piecz do miękkości. Sałatkę możesz przygotować od razu i podać na ciepło albo poczekać, aż batat wystygnie i dopiero wtedy wymieszać składniki.
Orzechy włoskie
posiekaj na mniejsze kawałki, szczypiorek i pietruszkę umyj i pokrój.
Wymieszaj z batatem. Skrop oliwą cytrynową, a jeśli nie masz, polej
zwykłą oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem i jeśli potrzeba, solą.
Prześlij komentarz